Pasztet z ciecierzycy - wersja wegańska również

Delikatny, smaczny i dla każdego. Pasztet z marchewki, soczewicy i ciecierzycy z dodatkiem kaszy jaglanej. Można również przyrządzić w wersji bez jajek.


SKŁADNIKI
500 g marchewki
1/3 suchej szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
250 g ciecierzycy z puszki lub UGOTOWANEJ z ok. 125 g suchej
1 cebula
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
650 ml bulionu jarzynowego
2 jajka
1 łyżka startego imbiru
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy

PRZYGOTOWANIE
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, zeszklić w garnku na oliwie. Dodać posiekany czosnek, obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę oraz imbir. Smażyć przez ok. 2 - 3 minuty.
Wlać 250 ml bulionu i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut. Następnie dodać resztę bulionu, suchą soczewicę oraz suchą kaszę jaglaną, doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku i kurkumą.
Gotować przez ok. 15 minut, aż składniki będą miękkie i wchłoną cały płyn. W razie potrzeby odparować. Dokładnie ostudzić.
Odcedzoną ciecierzycę zmiksować blenderem razem z masłem migdałowym lub orzechowym jeśli ich używamy. Dodać ugotowane warzywa z kaszą jaglaną, zmiksować (można w melakserze). 
Na koniec dodać jajka i dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia,
 napełnić masą i piec przez ok. 1 godzinę. Ostudzić przed pokrojeniem.

Nasiona roślin strączkowych na talerzu 2. 
Post bierze udział w akcji:

Komentarze

Prześlij komentarz