Tarta z indykiem

Jak to mówią potrzeba matką wynalazku. 
Pomysłem na wczorajszą kolacje była tarta, jednak jak się później okazało, fachowo mówi się Quiche*  (kto potrafi to wymówić?!) z warzywami oraz indykiem

Ciasto na tarte jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. 
Można również przygotować więcej by użyć przy następnej tarcie, lub jako inny klasyczny kruchy spód.


Składniki
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
2 żółtka 
1 łyżeczka soli
odrobinę lodowatej wody

Ciasto zagniatamy i odkładamy do lodówki na ok 30 minut.

Ciekawostka 1: 
Ciasto na tartę możesz aromatyzować: 
dodaj garść suszonego oregano, pokruszonych na pył suszonych prawdziwków albo grzybów shiitake, kminu, papryki...

        Ciekawostka 2: 
Ciasto na tartę świetnie się mrozi. 
Przygotuj sobie więcej i zamróź. 
A potem przełóż wieczorem porcję z zamrażarki do lodówki, i następnego dnia po powrocie z pracy możesz piec tartę.

Farsz:
450 g mrożonych warzyw na patelnie
300 g piersi z indyka
sól, pieprz, oregano
2 jaja
250 ml śmietany 18%

Warzywa podsmażam na łyżce oleju, doprawiam solą i pieprzem. 
Odstawiam do wystygnięcia.
W między czasie do śmietanki dodaje jaja, przyprawy według uznania. Mieszam i dodaję warzywa. Masę wylewam na podpieczone i ostudzone ciasto.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut, aż masa się zetnie.

Przed pieczeniem możemy posypać serem żółtym lub udekorować przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.


Komentarze

Prześlij komentarz