Szarlotka z miodem i migdałami

Aromatyczna, karmelowo-miodowa szarlotka to doskonały pomysł na jesienny deser. 
Delikatne ciasto, na którym rozpływają się prużone jabłka z miodem i rodzynkami. 
Wszystko wykończone masą z miodu, migdałów i syropu trzcinowego.
Szarlotka ta to raj nie tylko dla łasuchów, koniecznie musisz spróbować!




Składniki (ciasto):
200g mąki
100g cukru Trzcinowego 
1 jajko
130 g masła

Masa jabłkowa:
2kg jabłek
50g masła
50g cukru Trzcinowego 
100g rodzynek
1 łyżeczka syropu trzcinowego
1 budyń waniliowy
mąka ziemniaczana

Polewa:
10 g masła
75g cukru Trzcinowego 
1 łyżka miodu
60 g migdałów
2 łyżki mleka

Wykonanie:
Składniki na ciasto zagnieść, wstawić do lodówki na ok. 30 minut. 
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, prużyć na maśle przez 10 minut.
Dodać cukier, syrop trzcinowy i rodzynki, wymieszać.
Całość zagęścić budyniem i odrobiną mąki ziemniaczanej.
Formę wyłożyć ciastem, a następnie musem z jabłek.

Składniki na polewę połączyć i zagotować na małym ogniu.
Wyłożyć na ciasto.
Piec w tem. 180 stopni przez ok 40 minut.

Komentarze