PEPPARKAKOR - Szwedzkie pierniki

Pepparkakor to świąteczne pierniczki prosto ze Szwecji. 
Są idealne. Cieniutkie, kruche, przepyszne z charakterystycznym lekko ostrym smakiem przypraw, zwłaszcza imbiru i goździków. Choć tradycyjnie pieczone na święta, idealne na każdą porę roku. 
Ciasto jest bardzo klejące, ale po przepisowych 2 godzinach w lodówce idealne do wałkowania i wycinania rozmaitych kształtów. Wałkować i wycinać najlepiej od razu na blaszce, ponieważ są tak cienkie, że mielibyśmy problemy z przeniesieniem ich potem na blachę.



Składniki na około 50 większych pepparkakor lub 100 mniejszych (w zależności od wielkości foremek):

150 g melasy (syropu z buraków, syropu z daktyli lub syropu klonowego)
110 g masła
100 g cukru pudru
375 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
1 duże jajko
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Przygotowanie:
W małym garnuszku podgrzać melasę, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając - do rozpuszczenia się masła i cukru. Zdjąć z ognia i odstawić na pół godziny, by mieszanka przestygła.

Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. 
W środku zrobić wgłębienie i dodać jajko razem z wystudzoną mieszanką. 
Zagnieść przy pomocy miksera - zagniatanie ręczne jest trudne ze względu na fakt, że ciasto jest bardzo klejące. Uformować kulę ciasta. 
Przykryć kulę ciasta folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.

Odkrawając małe porcje ciasta, rozwałkować je  na teflonowej macie lub od razu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkami wycinać dowolne kształty.

Piec w temperaturze 175ºC przez 8 - 10 minut lub do momentu, 
kiedy brzegi pierniczków zaczną się rumienić. 
Wyjąć z piekarnika, przenieść na metalową kratkę, wystudzić.
Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. 

Post bierze udział w akcji:
Kuchnia skandynawska 2017


Post bierze udział w akcji:

zBLOGowani.pl

Komentarze

  1. Wszystko pieknie, tylko jak zrobic takie cudowne zielone wzorki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szampan i Truskawki27 listopada 2017 23:31

      Pierniczki są dekorowane lukrem z dodatkiem barwnika, a następnie zanurzone w cukrze, co daje ten efekt ;)
      Więcej o dekorowaniu lukrem już niedługo.

      Usuń
  2. Zachęcamy aby dodać przepis do najnowszej akcji konkursowej ZAPACH ŚWIĄT na zBLOGowani.pl http://zblogowani.pl/akcja/zapach-swiat

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie. Post został dodany do akcji ;)

      Usuń
  3. Jeszcze ich nie robiłam. Zachęciłaś mnie. Zrobię je na te Święta! Dziękuję za dodanie do akcji skandynawskiej :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty