Łosoś na parze

Łosoś gotowany na parze to lekkie danie, którego nie może zabraknąć w jadłospisie osoby na diecie. Ryba w takiej formie jest też polecana dzieciom. 
Przygotowanie jej zajmuję mało czasu, a efekt końcowy zadowoli każdego.


Składniki:
2 kawałki dowolnej ryby, tym razem jest to łosoś
kilka różyczek brokułu
kilka różyczek kalafiora
2-3 marchwie
około 600 g ziemniaków
koperek
sok z ½ cytryny
przyprawy do ryby lub tylko sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
Rybę umyć i osuszyć. Zamarynować solą, pieprzem i przyprawami.
W garnku z sitkiem wstawić wodę i  zagotować.
W koszyku do parowania układam rybę, marchew pokrojoną w grube plastry, brokuły i różyczki kalafiora. Koszyk do parowania wstawiam do garnka.
Rybę i warzywa paruję około 20-25 minut. 

Najlepiej podawać z koperkiem, sezamem lub odrobiną octu balsamicznego. 


Kuchnia skandynawska 2017 
Post bierze udział w akcji:

Komentarze