Köttbullar - klopsiki szwedzkie

Köttbullar (historia)
Nie jestem zwolenniczką jedzenia w IKEA, jednak lubię poznawać nowe. 
Stąd pomysł na szwedzkie klopsiki, które każdy zna właśnie z IKEA.
 Zaczęłam szukać przepisu i... znalazłam.
Przygotowanie jest trochę czasochłonne jednak radość i satysfakcja jaką daję efekt końcowy 
jest tego wart.
Idealnym dodatkiem do köttbulle są borówki lub żurawina.


Składniki:
(na 4 porcje) 
500g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
2 niezbyt duże czerwone cebule,
1 jajko,
1 czerstwa bułka,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
pół szklanki mleka,
sól, pieprz,
klarowane masło lub olej do smażeniasos:
400ml mocnego, wołowego bulionu,
2 łyżki masła,
2-3 łyżki mąki,
2 łyżki borówki lub żurawiny do mięs w słoiku,
2 łyżki śmietanki do sosów,
pieprz, ewentualnie sól

Bułkę rozkruszyć, zalać śmietaną i mlekiem, zostawić do napęcznienia.
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
Mięso podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać bułkę wraz z mlekiem, 
podsmażoną cebulę i jajko. Zmiksować blenderem na gładką masę. 
Połączyć z drugą połową mięsa, doprawić do smaku i wymieszać.
Wilgotną dłonią formować małe kuleczki i kłaść je na zmoczoną deseczkę. 
Zagotować wodę w garnku, ostrożnie wrzucać kuleczki, zamieszać delikatnie, żeby nie były sklejone ze sobą i gotować przez 20 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i odstawić na 15 minut.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Klopsiki smażyć partiami, aż będą złociste.
Taka obróbka (gotowanie + smażenie) sprawia, że klopsiki są wilgotne i jędrne w środku, 
a jednocześnie chrupiące na zewnątrz.

Sos: masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i mieszając, smażyć przez 2 minuty. 
Stopniowo wlać bulion, cały czas mieszając. Gotować przez chwilę, aż zgęstnieje. 
Dodać śmietankę i żurawinę, doprawić do smaku i gotować jeszcze trochę.

Post bierze udział w akcji:

Komentarze

Prześlij komentarz