Placki z Dyni

Pyszne, zdrowe placki z dyni.
Zasmakują wszystkim - zarówno tym małym jak i dużym. 
Nawet najbardziej zajadłym niejadkom warzywnym! To cudowne przemycenie dyni w pysznej, aromatycznej, słodkiej potrawie. 
Nie każda słodycz jest zła! 


Składniki:
dynia - 1 szklanka 
jajko - 1 sztuka
kefir - 3/4 szklanki
masło - 3 łyżki
mąka pszenna - 3/4 szklanki
cukier - 1 łyżeczka
sól    - 1/4 łyżeczki
proszek do pieczenia - 3/4 łyżeczki

Przygotowanie:
Dynię* mieszamy z jajkiem, masłem i kefirem. 
Dodajemy mąkę, proszek, sól i cukier. 
Łączymy wszystkie składniki. 
Placuszki smażymy na suchej, teflonowej patelni na małym ogniu, 
aż lekko zarumienią się, z obu stron. Podajemy z syropem klonowym lub miodem.

* Dynię oczyszczamy z pestek, kroimy na spore kawałki („księżyce”) 
 pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 oC. 
Oddzielamy miąższ od skórki, jeszcze ciepły mieszamy widelcem, aby pozbyć się grudek. 

Tak przygotowane placki, układamy na talerzu, polewamy syropem klonowym i posypujemy cukrem pudrem. 
Opcjonalnie można dodać owoce lub czekoladę. 

Komentarze

Prześlij komentarz