Gorąca czekolada

Słodka, intensywna, gęsta i aksamitna...to może być tylko gorąca czekolada. 
Nawet mała jej filiżanka w momencie poprawi humor, a słodkie biało-różowe pianki rozbawią. 
Dodatek szczypty cynamonu sprawi, że będzie wyjątkowa. 



Składniki 
(na 1 dużą lub 2 małe filiżanki):
80g gorzkiej czekolady
300ml tłustego mleka
łyżka masła
łyżeczka mąki
2 łyżki cukru
szczypta cynamonu
garstka mini pianek

Przygotowanie:
Do rondelka wrzucamy masło i rozpuszczamy. 
Gdy zacznie się pienić, dodajemy mąkę i chwilę zasmażamy, mieszając łyżką, na średnim ogniu. 
Do tego dodajemy cukier i mieszamy. Nie przestając mieszać, najlepiej rózgą cukierniczą, dodajemy mleko i zagotowujemy. Gotujemy na średnim ogniu, mieszając, aż płyn zacznie trochę gęstnieć. Wtedy, dodajemy do płyny połamaną w kostki czekoladę, szczyptę cynamonu i wszystko razem mieszamy na gładką, lśniącą masę. 
Gorącą czekoladę przelewamy do filiżanki i dekorujemy piankami. 

Komentarze