Cielęcina duszona w warzywach.

Wiele osób, bojąc się się przytyć, przygotowuje na obiad jedno danie. Tymczasem można spokojnie zjeść małą porcję zupy i smaczne lekkostrawne drugie danie. To bardzo ważne, ponieważ przy stosowaniu diety o ograniczonej kaloryczności musimy dbać o to, by dostarczać organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Aby posiłek  był lekkostrawny, powinien zawierać pełnowartościowe białko i bogate w błonnik artykuły pełnoziarniste, np. ryż, makaron i kasze, które sycą, a nie tuczą. 

  Dania przygotowywać najlepiej na parze, gotujemy, pieczemy, najlepiej w folii, lub w ostateczności smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, rezygnując z panierowania. 

 Jednym z prostych i smacznych przepisów jakim chce się podzielić jest 
Cielęcina duszona w warzywach.


Do przygotowania potrzebować będziemy:
0,5 kg cielęciny (można również zastąpić innym chudym mięsem)
2 cebule
mała włoszczyzna
szklanka wody
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
mały pęczek natki pietruszki
sól, pieprz


Mięso lekko posól i obsmaż na rozgrzanej oliwie. Zdejmij z patelni, potnij na małe kawałki, przykryj i odstaw.
Cebule i włoszczyznę obierz, cienko pokrój, zalej szklanką wody. Zagotuj aż będą miękkie, ostudź, zmiksuj na gładką masę, przypraw do smaku. Mięso przełóż do rondla, zalej zmiksowanymi warzywami. Przykryj i duś ok 30 minut. Jeśli sos będzie za gęsty, dolej niewielką ilość wody. Na koniec dodać jogurt, wymieszać i odstawić na 5-10 minut.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Serwuj z ziemniakami z wody, kaszą gryczaną lub dzikim ryżem.





Komentarze

Popularne posty