Lody - DIY

Z racji, że dziś pierwszy dzień lata przygotowałam 6 propozycji lodów, 
które można wykonać w domu. 
Dodatkowo są zdrowe, a każdy z nich ma inne korzyści zdrowotne.


Kokosowe uzdrowienie
Składniki:
500 ml wody kokosowej
100 g truskawek (świeżych lub mrożonych)

Wykonanie:
Blenderujemy truskawki z wodą kokosową. Następnie przecedzamy przez sito, aby pozbyć się grudek. Gładką masę wlewamy do foremek i wkładamy do zamrażarki na całą noc.

Korzyści: 
Potas zawarty w wodzie kokosowej pomaga zwalczyć bóle pojawiające się po intensywnym treningu. 


Bananowa dawka mocy
Składniki:
4 dojrzałe banany
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżeczka miodu

Wykonanie:
Banana pokrój na drobne plasterki, dodaj masło orzechowe i miód. 
Całość zblenduj, dodając 600 ml wody. 
Wlewamy do foremek i włóż do zamrażarki na całą noc.

Korzyści: 
Potrzebujesz energii od rana? Banany to idealny pomysł na śniadanie. 
Dostarczają tyle samo energii, co napoje dla sportowców.


Marchewkowa porcja płodności
Składniki:
800 g marchewek
1 jabłko
2 pomarańcze

Wykonanie:
Składniki zmiksuj, dodając 600 ml wody. 
Wlej do foremek i włóż do zamrażarki na całą noc.
Brak cukru podnosi temperaturę zamarzania lodów, co oznacza, że będą szybciej się topić.

Korzyści: 
Beta-karoten zawarty w marchwi jest przekształcany przez organizm w wit. A, 
która poprawia jakość nasienia o 8% natomiast u kobiet pobudza owulację.


Miodowa pomoc dla jelit
Składniki:
120 g orzechów nerkowca
600 ml wody
2 daktyle
1 g soli himalajskiej 
1 łyżka miodu
1 łyżeczka granulek pyłu kwiatowego

Wykonanie:
Daktyle i orzechy zalej wodą na ok 4 godziny.
Odsącz i dodaj 600 ml wody z solą. Odsącz, zblenduj z pozostałymi składnikami.
Wlej do foremek i włóż do zamrażarki na całą noc.

Korzyści: 
Pyłek kwiatowy zawiera dużo błonnika, dzięki temu pomaga w pracy jelit.


Arbuzowy lek na ból mięśni
Składniki:
1/2 dużego arbuza
2 gałązki mięty

Wykonanie:
Składniki zblenduj, dodaj wody, by uzyskać 600 ml płynu.
Wlej do foremek i włóż do zamrażarki na całą noc.

Korzyści: 
Zawarty w lodach arbuz idealni gasi pragnienie, jak również jedzone przed treningiem sprawiają, 
że po nim będą mniej bolały mięśnie.


Jagodowa poprawa pamięci
Składniki:
100 g orzechów nerkowca
4 daktyle
1 g soli himalajskiej
2 łyżeczki proszku z jagód z acai
4 łyżki mieszanki truskawek, malin i jagód

Wykonanie:
Daktyle i orzechy zalej wodą na ok 4 godziny.
Odsącz i dodaj 500 ml wody z solą. 
Odsącz,wymieszaj z pozostałymi składnikami i zblenduj.
Wlej do foremek i włóż do zamrażarki na całą noc.

Korzyści: 
Jagody poprawiają pamięć i koncentracje, a efekty widać już po pięciu godzinach po ich zjedzeniu.



Komentarze

Popularne posty