Kajmakowe babeczki z pistacjami



Witam w nowym roku! :-) 
Dziś chce zaproponować kruche, lekkie, słodkie kajmakowe babeczki z pistacjami.
Idealne do kawy, jak również jako słodki dodatek na przyjęcie karnawałowe. 


Składniki:

2 szklanki mąki pszennej (odejmujemy 3 łyżki mąki i w to miejsce dodajemy 3 łyżki kakao)
200 g masła, zimnego
1/3 szklanki cukru pudru
2 żółtka
Ciasto zagnieść i odłożyć do lodówki na 30 minut.

Ciastem wylepić, wcześniej wysmarowane masłem i oprószonych mąką pszenną foremki 
(najlepiej roztopić tłuszcz i delikatnie wysmarować pędzelkiem każdą z foremek). 
Piec około 13 - 15 minut w temperaturze 200ºC. 
Wyjąć, wystudzić.

Krem kajmakowy:

1 puszka masy kajmakowej  (400 g)*
90 g masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka pistacji 

Masło rozetrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. 
Stopniowo, po łyżce, dodawać masy kajmakowej, cały czas ubijając. 
Schłodzić przez pół godziny. 

Pistacje rozdrobnić za pomocą blendera.
Dodać do kremu i wymieszać.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, udekorować babeczki. 
Przed nałożeniem kremu można spód posmarować ulubionymi powidłami lub nutellą. 
Gotowe babeczki przechowywać w niskich temperaturach

Smacznego :-).


Post bierze udział w akcji



zBLOGowani.pl
Post bierze udział w konkursie

Komentarze

  1. Prezentują się przepysznie! Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześliczne :) A smakować musiały niebiańsko :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty