Szparagi z jajkiem i sosem


Łatwe |·  20 minut | 1 porcje

Składniki:
4 szparagi
1 jajko
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka octu balsamicznego

Przygotowanie:
Szparagi:
Jeśli mamy zielone, wystarczy umyć i odkroić dolne części, natomiast jeśli są białe obieramy.

Wodę zagotować dodając łyżeczkę soli i cukru. 
Włożyć szparagi i gotować 5 minut.
Wyjąć i osuszyć. 

Jajko (w koszulce, bez majtek ;) )

1 jajko
1 l wody
sól (ok. 1/3 łyżeczki)

Jajko wbić do szklanki. 
Wodę zagotować z dodatkiem soli. Przy pomocy łyżki zamieszać, wytwarzając wir na środku garnka. Wlać jajko. 
Gotować na małym ogniu 2-3 minuty. 
Odcedzić łyżką cedzakową. 

Sos:
Składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem i sokiem z cytryny
Smacznego B

Wegetariański obiad VII
Post bierze udział w akcji







Komentarze

Popularne posty