Panna cotta



Składniki:
400 ml śmietanki 30 % 
750 ml mleka 3,2%
180 g cukru
6 g żelatyny
1 opakowanie mrożonych owoców ( w sezonie korzystajmy ze świeżych)
1 opakowanie kruchych ciastek

Przygotowanie:
Mus owocowy:
Do rondla włóż owoce i podgrzej, aż owoce się rozmrożą.
( w sezonie pomijamy ten proces i gotujemy owoce z cukrem)
Dodaj 100 g cukru i gotuj ok. 15 minut, a następnie zmiksuj i przetrzyj przez sito. Ostudzone odstaw do lodówki.

Panna cotta:
Mleko i śmietankę zagotuj w oddzielnym garnku. 
Dodaj pozostały cukier oraz żelatynę, gotuj powoli na małym ogniu przez 5-7 minut, powoli mieszając, aż żelatyna się rozpuści. 
Zawartość garnka rozdziel do 4 miseczek, 
 po wystygnięciu wstaw do lodówki na 1,5-2 godz. 
Kiedy deser stężeje, polej przygotowanym musem z owoców 
i posyp pokruszonymi ciasteczkami.

Smacznego B


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty