Makaron lumaconi z klopsikami i sosem pomidorowym

Lumaconi con polpettine di carne 
Źródło Średnie |·75 minut | 4 porcje

Składniki:
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny ( pół na pół)
400 g makaronu lumaconi
2 kromki (czerstwego) chleba pokrojonego w kostkę
100 ml mleka 3,2 % 
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mała cebula drobno posiekana
1 posiekany czosnek
500 ml przecieru pomidorowego
garść posiekanej pietruszki
1 jajko
100 g tartego sera
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Przygotowanie:
Chleb namocz w mleku. 
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, a następnie czosnek. 
Smaż całość ok 5 minut. 
Dodaj przecier, dopraw i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.

W dużej misce wymieszaj mięso, namoczony chleb, pietruszkę, 
jajko i połowę startego sera. 
Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Wyrób delikatnie masę, a następnie uformuj z niej malutkie klopsiki. 
Włóż je do prawie gotowego sosu i gotuj 30 minut na małym ogniu.

Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. 
Dodaj do gorącego sosu, wymieszaj. 
Przed podaniem posyp resztą sera

SmacznegoB

Komentarze

Popularne posty