Ciasto kruche - podstawa

Ciasto kruche, idealne jako podstawa wielu ciast i deserów, jak również jako spód pod tartę. 
Chociaż przygotowanie samego ciasta, wraz z jego "odpoczynkiem" zajmuje godzinę, to warto.

W tym poście zdradzę kilka porad jak przygotować takie ciasto.
Zaczynajmy!

Ciasto:
2 szklanki mąki
4 żółtka
paczka masła
2 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski przesiewam przez sito mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Masło rozpuszczam w mikrofali, lub garnuszku, a następnie dodaje do mąki.
Lekko mieszam, dodając żółtka i cukier.
Kiedy składniki są wymierzane. Wykładam ciasto na stolnicę i zagniatam ciasto.
Jeśli nie chcę się uformować można dodać przegotowanej letniej wody. Dzięki temu ciasto będzie kruche i szybciej się uformuję.
Otrzymana kula powinna być gładka i jednolita. Wtedy owijamy ją w folię spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki, lub na 40 minut do zamrażarki.

Po tym czasie posypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto na pożądany przez nas kształt.

Spód ten idealnie sprawdzi się w przygotowaniu serników, tart, ciast z owocami, czy jabłecznika.

Ja w zeszły weekend przygotowałam Sernik z brzoskwiniami.


Komentarze

Popularne posty