Pierniczki świąteczne

Wigilijna wieczerza coraz bliżej, mam nadzieje że zbliżający się czas będzie pełen miłości, zgody i słodkości. 
U mnie przygotowania trwają już od kilku dni. Dziś ostatnie szlify i wykańczanie potraw, a przede wszystkim ciast i pierniczków.
Od kilku lat używam do przygotowania pierniczków gotowego ciasta Delecty
Pierniczki zawsze są chrupiące, smaczne, a w zestawie dołączona jest foremka. 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Składniki do ciasta:
1 jajo 
75 g miękkiej margaryny lub masła 

Do podsypywania:
2 łyżki maki pszennej

Sposób przygotowania:
1.Do miski wsyp zawartość torebki z ciastem, dodaj jajo i tłuszcz. 
Całość zagnieć do gładkiej masy. Włóż do zamrażalnika na 30 min. 
2.Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. 
Włącz piekarnik, nastaw na temp. 180ºC bez termoobiegu. 
3.Wyjmij ciasto z zamrażalnika, podziel na połowę. 
Rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm podsypując mąką. 
Wykrawaj pierniczki foremką i wyciskaj wzór. Ułóż na przygotowanej blasze.
4.Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180ºC przez 10−13 min.
5.Powtórz czynność z drugą połową ciasta. 
Opakowanie wystarcza na dwie blachy pierniczków (ok. 70 sztuk).

Ozdabianie pierniczków wykonuję dzień po upieczeniu. W tym celu używam lukru i barwników spożywczych w żelu.




Dobrze wypieczone święta
Post bierze udział w akcji!

Zapraszam!

Komentarze

Popularne posty