Kanelbullar (szwedzkie bułeczki cynamonowe)

Nie było mnie tu chwilę, ale wracam i zostanę. Ostatnio miałam dość intensywny czas, dużo pracy związanej ze szkołą, przeprowadzką i kanałem na YouTube oczywiście. 
Nagrywanie i gotowanie to nie łatwy orzech do zgryzienia, ale mam nadzieję, że się uda i już niedługo będziecie mogli zapisać kanał Szampan i Truskawki do ulubionych. 

A tym czasem zapraszam do poznania i pokochania Kanelbullar.
Są to pyszne drożdżowe, rolowane bułeczki z cynamonem i solą morską. Najbardziej popularne w  krajach skandynawskich, ale przede wszystkim Szwecji oraz w Ameryce Północnej (pod nazwą „cinnamon rolls”)
Ciekawostką jest, że właśnie w Szwecji - 4 października promowany jest tam Dzień Kanelbullar :)
Bułeczki są niesamowicie pachnące i aromatyczne. Idealne na jesienne wieczory z rodziną.
Uwaga! Uzależniające ;)



KANELBULLAR 
400 g mąki pszennej, 
25 g drożdży, 
250 ml ciepłego mleka, 
50 g cukru, 
75 g roztopionego masła, 
szczypta soli, 
1 łyżeczka mielonego kardamonu 

Nadzienie: 
100 g miękkiego masła, 
75 g cukru, 
2 łyżki cynamonu 

dodatkowo: 
1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek, 
cukier perlisty (gruby kryształ)/ sól morska – opcjonalnie 

Drożdże pokruszyć do miski, rozpuścić w ciepłym (ale nie gorącym) mleku. 
Dodać roztopione masło, cukier, kardamon, sól i prawie całą mąkę – na wyczucie. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie, elastyczne i nie będzie się kleić (w razie potrzeby dodać jeszcze trochę mąki). 
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut, aż podwoi swoją objętość. 
 Po wyrośnięciu ciasto delikatnie zagnieść i dać mu „odpocząć” na parę minut. 
W tym czasie przygotować nadzienie 
masło wymieszać z cukrem i cynamonem. 
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 25 x 60 cm, podsypując blat mąką. 
Na cieście rozsmarować nadzienie, wzdłuż dłuższego boku pozostawiając 2-3cm margines, 
aby bułeczki się skleiły. Margines posmarować roztrzepanym jajkiem. 
Ostrożnie zwinąć rulon zaczynając od długiego boku, kończąc na marginesie. 
Rulon pokroić na 2-3 cm kawałki (powinno wyjść 20-30 bułeczek). 
Bułeczki układać w odstępach kilkucentymetrowych na papierze do pieczenia pokrywającym blachę.
 Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. 

Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. 
Wyrośnięte kanelbullar posmarować jajkiem i posypać cukrem perlistym/solą morską. 
 Piec przez 7-10 minut, aż będą złociste. 
Smacznego!


Kuchnia skandynawska 2015
Post bierze udział w akcji:


Kuchnia skandynawska 2015
Post bierze udział w akcji:

Komentarze

  1. Uwielbiam je. Najlepiej zrobić ich dużo, podzielić na porcje, zamrozić i później podgrzewać w piekarniku. Witam serdecznie w mojej akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty