Szarlotka

Za oknem piękna złota jesień. Wspólne spacery po lesie, zbieranie kasztanów, liści, orzechów...
 Dla mnie to najpiękniejsza pora roku. Temperatura idealna, słońce delikatnie rozpieszcza ostatnimi ciepłymi promieniami, a liście drzew są soczyście kolorowe.
Jedyny "minus" to zbyt wczesne zachody słońca. Dzięki temu jednak, można usiąść z książką, kubkiem kakao i pyszną szarlotką.


Ciasto:
500 g mąki
200 g masła
200 g cukru
4 żółtka
0,5 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Jabłka:
800 g jabłek
3 łyżki cukru
1 łyżeczkę przyprawy korzennej lub do pierników
1 łyżeczkę cynamonu
1 łyżkę bułki tartej (przepis na domową bułkę tartą) 

Z powyżej wymienionych składników zagniatamy ciasto. Kiedy jest już gładkie i uformowane w jedną kulę zawijamy wstawiamy na ok. godzinę do lodówki. 
Ciasto musi odpocząć, my również w tym czasie możemy, czytając książkę, rozmawiając z rodziną czy bawiąc się ze swoim zwierzakiem.

Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną wkładamy do lodówki, a drugą rozwałkowujemy i wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do tem. 180 stopni

Przygotowanie jabłek zaczynamy oczywiście od umycia ich i obrania. 
Owoce ścieramy na tartce z oczkami jarzynowymi 
(w między czasie skrapiając cytryną, by nie ciemniały)
Kiedy jabłka są gotowe dodajemy do nich resztę składników i delikatnie mieszamy. 
Masę wykładamy na ciasto w blaszce i wyrównujemy.

Ciasto z lodówki rozwałkowujemy i przykrywamy nim jabłka. 
Jedno białko roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch ciasta, by po upieczeniu było złociste i kruche.
Pieczemy ok 60 minut w tem. 180 stopni.

Szarlotkę możemy podać z lodami lub bitą śmietaną i wiśniami ( ja użyłam wiśni z wiśniówki)
Smacznego!

Jabłko z cynamonem 2015
Post bierze udział w akcji:


Komentarze

Popularne posty