Sernik z Brzoskwiniami

Klasyczny sernik na kruchym cieście z odrobiną słodkości. To idealna propozycja  na jesienny wieczór. 


Masa serowa:
800 g sera
 2 żółtka
1 budyń waniliowy/śmietankowy
3/4 szklanki cukru

Składniki mieszamy na gładką masę i przekładamy do formy z ciastem.

Brzoskwinie:
Puszka brzoskwiń w syropie

Brzoskwinie odsączamy i kroimy na połówki, a następnie na trzy.
Układamy na masie i przykrywamy pianą z białek.

Pianka:
6 białek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając delikatnie cukier i mąkę. Mieszamy chwilę do wymieszania się składników.

Wierzch:
Pozostałą 1/3 ciasta ścieramy na tartce jarzynowej.
Pieczemy około godzinę (30 minut góra/dół i 30 minut sam dół. Bez termoobiegu) w tem 180 stopni. 

Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto można posypać owocem granatu, dzięki temu smak sernika będzie słodko - kwaśny.

Zobacz Przepis na YouTube!

Smacznego!


Post bierze udział w akcji:
Jesienne słodkości!

Komentarze

Popularne posty