Tradycyjna tarta z pomidorami

Kilka lat temu kiedy byłam w Paryżu jadłam cudowną pizze z pomidorami. 
Odbiegała ona totalnie od tego co możemy dostać u nas. Pyszne delikatne ciasto, świeże soczyste pomidory i ten zapach bazylii.. Obłęd!
Jednak teraz zmodyfikuje trochę przepis i zamiast ciasta na pizze użyję ciasta francuskiego 
(jak ja bym chciała umieć zrobić je sama...)
Finalnie ozdobię bazylią i podam z lampką wina.
Jest to idealna przekąska, przystawka albo też pełnoprawny posiłek dla całej rodziny. 
Prosta i szybka w przygotowaniu.
Pomimo małej ilości składników, ważna jest ich jakość. 
W tym przypadku kluczowe są aromatyczne, pyszne pomidory, które grają pierwszą rolę. 
Polecam malinowe o intensywnym smaku i aromacie.
Nie mogę się doczekać by ją schrupać :)

Składniki
270 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
120 g sera feta
2 duże lub 3 małe pomidory malinowe 

masa serowo-jajeczna
120 g sera ricotta
2 jajka
1 mały ząbek czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu
3/4 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki suszonego tymianku

do dekoracji
kilkanaście liści świeżej bazylii



Wykonanie
Ciasto francuskie rozwinąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zagiąć ok. 0,5 cm brzegu, tworząc niewielki rant, a środek ponakłuwać widelcem.
Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 do 15 min., aż ciasto lekko się zarumieni, w międzyczasie przygotować masę serowo - jajeczną: wymieszać ze sobą ricottę, jajka, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól, pieprz i tymianek.
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry oraz pokroić je tak, by uzyskać 12 dużych plastrów średniej grubości.
na podpieczony spód wylać masę serowo-jajeczną i równo rozprowadzić, następnie podsypać rozkruszonym serem feta i na koniec poukładać plastry pomidorów
tartę włożyć z powrotem do piekarnika i piec w 200°C przez 30 min. lub do momentu gdy masa serowo-jajeczna się zetnie i nieco przyrumieni
gotową tartę posypać listkami bazylii 
można podawać na ciepło lub na zimno


Komentarze

Popularne posty