Camembert w Czekoladzie z dodatkiem Sorbetu z Bananów

Zainspirowana akcją kulinarną 
Z czekoladową nutą

postanowiłam pierwszy raz w życiu stworzyć  swój własny przepis. 
Mam nadzieje, że będzie on niepowtarzalny i zachwyci każdego.

Moja propozycja to Camembert w Czekoladzie z dodatkiem Sorbetu z Bananów
Znamy camembert smażony w bułce tartej, płatkach, na grillu... 
Ale czy ktoś słyszał o camembercie w czekoladzie? 
Myślę, że nie, stąd mój pomysł.
Składniki i sposób wykonania niżej. A dla umilenia chwil podczas przygotowywania polecam Soundtrack z filmu Czekolada Chocolat (soundtrack).
Miłego słuchania!


Sorbet Zdrowy, bez cukru, bez jajek i bez mleka!
Składniki: 
1 kiść bananów (5 sztuk)

Wykonanie:
Banany obrać, pokroić w plasterki, przełożyć do plastikowych pojemniczków i wstawić do zamrażarki na co najmniej 2 godziny (lub na noc).
Zamrożone owoce wsypać do blendera lub robota kuchennego i miksować na gładko.
Tak przygotowaną masę podawać  od razu.


Camembert w Czekoladzie - Lekki, delikatny, aksamitny
Składniki: 
Goplana: Klasyczna Gorzka  90g 
Małe opakowanie serka Camembert
3 łyżki mleka / śmietanki 30 %


Dodatkowo:
długi patyczek 
miseczkę 

Do dzieła!
Kiedy banany są już przygotowane, możemy zabrać się za przygotowanie camemberta, a dokładniej czekolady, którą roztapiamy w kąpieli wodnej, lub mikrofali.
Kąpiel wodna:
Do wysokiego naczynia wlewamy wodę i podgrzewamy do momentu, aż zacznie wrzeć. 
Wyłączamy i ustawiamy miseczkę z połamaną czekoladą i podgrzewamy, mieszając do momentu rozpuszczenia. W przypadku gęstej masy można dodać ok. 3 łyżek mleka lub śmietanki.

Mikrofala:
Nastawiamy mikrofale na moc 600W i podgrzewamy 20 sekund. Dla uzyskania gładkiej masy należy dodatkowo wstawić do mikrofali szklankę z wodą, co pozwoli na uzyskanie gładkiej konsystencji.
Kiedy masa jest przygotowana camembert nabijamy na długą wykałaczkę i zanurzamy na kilka sekund w czekoladzie, lub oblewamy serek położony na talerzyku czekoladą.

Serek nadziany na patyczek zostawiamy do zastygnięcia masy. W upalne dni można schować do lodówki na ok godzinę. Po tym czasie patyczek można wyjąć, a camembert udekorować na talerzu ulubionymi owocami i sorbetem z bananów.

  Smacznego!



Post bierze również udział  w akcji:
Akcja lodowa 2015

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty