Wiosenny placuszek z truskawkami i rabarbarem

Lekki, słodko-kwaśny placuszek z rabarbarem i truskawką.
Idealny pomysł na podwieczorek. Bardzo majowy, spokojny, 
z kubkiem herbaty na tarasie lub balkonie.

Zapraszam po przepis! :)

Składniki: (ciasto)
2 szklanki mąki krupczatki
2 jaja
1 szklanka cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Składniki: (kruszonka)
100g masła
1/3 szklanki cukru pudru
2/3 szklanki wiórek kokosowych

Wykonanie: (ciasto)
Truskawki  i rabarbar myjemy. Oczyszczamy z ogonków i łyka, które znajduję się na rabarbarze. 
Ciasto wyrabiamy z wyżej wymienionych składników w mikserze, lub ręcznie 
do uzyskania jednolitej masy. 
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem, układamy owoce.

Wykonanie: (kruszonka)
Składniki mieszamy razem przez ok. 60s. 
Następnie rozdrabniamy kruszonkę rękoma i posypujemy wcześniej przygotowane 
ciasto z owocami.  
Tak przygotowany placuszek pieczemy w tem. 180 stopni przez ok 60 minut.

Smacznego!

Post bierze udział w akcji:
Rabarbarowa rewolucja
Wiosenne słodkości!
Milion Smaków Truskawek - druga edycja

Komentarze

Popularne posty