Wiosenny camembert na liściach sałaty

Witajcie! Dziś przygotowałam dla Was lżejszą wersje pieczonego/smażonego serka camembert. Wiem, że kalorie aż wypływają bokiem, ale to grzech nie spróbować. Podawany na liściach sałaty z pomidorem i grzanką ( u mnie jej brak, ponieważ okazało się, że zabrakło chleba) idealnie sprawdzi się na śniadanie. Można również przygotować go na grillu, ale to w innym przepisie.
W wersji podstawowej używam bułki tartej i jajka. Dziś bułkę zastąpiłam płatkami owsianymi. Muszę Wam powiedzieć, że panierowanie płatkami czy to owsianymi czy kokosowymi jest genialne. A smak i zapach cudowny. Musicie wypróbować i koniecznie się pochwalić.

Do dzieła!


Do przygotowania użyłam:
1/3 małego serka camembert
1/2 pomidora
2 liście sałaty
3 łyżki płatków owsianych
1 jajo

Na dwa talerze osobno przygotowuje jajko, które roztrzepuje i płatki owsiane.
Camemberta obtaczam w płatkach, jajku i płatkach. Tak przygotowany smażę na małej ilości rozgrzanego oleju lub w naczyniu żaroodpornym w tem. 150 stopni przez 5 minut.
Podaje według własnego pomysłu.

Powodzenia! 

Komentarze

Popularne posty