Cold cheesecake - wybuchowy sernik

Dziś zapraszam Was na lekkie, wiosenne -ciasto, a raczej deser, o delikatnym smaku i piankowej konsystencji. Rozpływa się w ustach,  idealny na niedzielne popołudnie podczas odpoczynku w ogrodzie.
Sernik na zimno, prosty i efektowny deser dla osób na diecie bezglutenowej, jak również dla łasuchów nieliczących kalorii.
Ja swój przygotowałam na bazie z okrągłych biszkoptów, masy serowej z Danio z dodatkiem owocu granatu, oraz galaretki o smaku owoców leśnych.



A, więc do dzieła!
3 opakowania serka danio
1/2 paczki masła
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
0,5 szkl. mleka
owoce
galaretka

Żelatynę moczymy w 2 łyżkach mleka i odstawiamy do napęcznienia, Resztę mleka gotujemy i dodajemy do żelatyny i studzimy. Masło ucieramy z cukrem i powoli dodajemy serki. W razie powstania grudek lekko podgrzać w kąpiel wodnej.  Do tak przygotowanej masy dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Tortownice zabezpieczyć papierem do pieczenia, ułożyć biszkopty i wylać masę serową. Odstawić do lodówki na ok. 6 godzin, lub na noc. Kiedy masa stężeje wylać galaretkę, wcześniej przygotowaną i ostudzoną. Poczekać do stężenia i udekorować owocami. 
Ja zanim dodałam galaretkę udekorowałam masę owocami granatu.

Miłej niedzieli i smacznego!


Wpis bierze udział w akcji!

fabryka sernika

Komentarze

Popularne posty