Marchewkowe Ciacho

 Marchew - z pozoru pospolite warzywo leczy, upiększa i odmładza :) Jej korzeń bogaty jest w karoten, ale także potas oraz witaminy: B1, B2, C i E, a także łatwo wchłaniany przez organizm wapń. Poza tym dostarcza miedzi, żelaza, magnezu oraz manganu. Karoten to pomarańczowo-żółty barwnik występujący w warzywach i owocach. Chroni on przed drobnoustrojami. Ma także działanie przeciwutleniające oraz korzystnie wpływa na wzrok i układ odpornościowy. Jest prowitaminą witaminy A. Występuje głównie jako alfa- i beta-karoten.




Składniki potrzebne do przygotowania marchewkowego ciacha

400g drobno tartej marchwi
130g zmielonych na mąkę płatków owsianych
4 jajka
szczypta soli
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki miodu
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru
30g orzechów włoskich
50g owoców suszonych (rodzynek, żurawiny, moreli, daktyli)

Do dekoracji: 
opakowanie serka homogenizowanego waniliowego
pół łyżeczki żelatyny
płatki migdałowe
  • Marchew myjemy, oczyszczamy i trzemy na tarce na bardzo drobnych oczkach. Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy na mąkę, Orzechy i suszone owoce siekamy na mniejsze części.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Blachę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. 
  •  Białka oddzielamy od żółtek, a następnie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wlewamy żółtka i miksujemy. Do gotowej masy dodajemy startą marchew i delikatnie mieszamy. Stopniowo dolewamy oliwę i miód ciągle mieszając.
  • Następnie przez sitko przesiewamy "mąkę", proszek do pieczenia i przyprawy i także delikatnie mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach.
  • Do gotowej masy dodajemy bakalie.
  • Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 50-60 minut w tem. 180 stopni. 
  • W między czasie przygotowujemy naszą "polewę" ;) Do garnuszka wlewamy 3 łyżki zimnej wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Następnie podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i mieszamy, aby ją ostudzić. Do serka dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
  • Upieczone ciasto odstawiamy na 15 minut do wystudzenia, a następnie wyjmujemy z blachy. 
  • Dekorujemy waniliową polewą i posypujemy migdałami.




Ten post daje udział w akcji
Niskokaloryczny styczeń

Komentarze

  1. Marchewkowe ciacha pyszne są :) Twoje wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty