Bruschetta z bazylią




Bruschetta w wersji podstawowej

Składniki
  • Kilka kromek jasnego chleba lub pszenna bułka
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 
  • Jeden duży pomidor
  • Dwa ząbki czosnku
  • Sól i pieprz
  • Przygotowanie bruschetty

Kromki chleba lub bułki skrapiam dość obficie oliwą i wrzucam na rozgrzaną patelnię lub do piekarnika i przygotowuję złociste grzanki.
Chrupiące grzanki nacieram obranym ze skóry i przekrojonym na pół ząbkiem czosnku – dzięki temu pieczywo nabierze wspaniałego smaku i zapachu.
Pomidora kroję w niezbyt drobną kostkę.
Następnie dodaję jeden bardzo drobno posiekany ząbek czosnku i posiekane listki bazylii.
Zawartość  skrapiam oliwą z oliwek i doprawiam solą i pieprzem do smaku, a następnie dość dokładnie mieszam.
Tradycyjna bruschetta to ciepłe grzanki ze świeżym pomidorowym nadzieniem. A więc na przygotowane kromki nakładam pomidorową mieszankę i w takiej postaci podaję na stół.

Bruschetta po mojemu

Bruschetta przygotowana może być na różne sposoby, obowiązkowa jest w zasadzie tylko obecność pieczywa. Na co dzień korzystam głównie z pieczywa pełnoziarnistego, więc moja bruschetta to przede wszystkim grzanki z chleba razowego.
Dodaję do niego:

  • kilka posiekanych drobno oliwek
  • łyżeczkę kaparów
  • łyżkę pokrojonego lekko serka mozzarelli
  • pół łyżeczki octu balsamicznego 
  • dodatkowe suszone zioła
  • czasem dodaję nawet odrobinę  wędliny lub salami
Dzisiaj moją Bruschette przygotowałam z:
  • 1 ciabatty z dodatkiem oliwy z oliwek
  • 1/2 mozzarelli 
  • 2 plasterków wędliny 
  • kilka listków bazylii
  • pomidorów suszonych  oraz przypraw
Ciabatte opiekałam w opiekaczu przez ok 2 minuty, a następnie skropiłam oliwą z oliwek.
Na tak przygotowaną Bruschette ułożyłam mozzarellę, wędlinę, pomidorki i udekorowałam bazylią
z dodatkiem przypraw. 



Ten post bierze udział w akcji
Zima  we Włoszech

Komentarze

Popularne posty