Caffe latte - rozgrzewająca rozkosz


Do przygotowania będziemy potrzebować:
Filiżanka lub szklanka o pojemności 160 ml 
1/3 espresso
2/3 gorącego spienionego mleka
piankę mleczną


Trochę historii...
Caffe latte to napój kawowy składający się z pojedynczego espresso (30 ml) lub podwójnego 
(60 ml), uzupełnione mlekiem i pokryte warstwą piany.
Po włosku caffe latte określa podwójne espresso uzupełnione mlekiem. Ten sam napój po francusku to cafe au lait, po hiszpańsku cafe con leche, a po niemiecku Milchkaffe.
Pamiętaj jednak, gdy będziesz zamawiać we Włoszech "latte", dostaniesz szklankę mleka :)


Jak przygotować... (instrukcja na ekspres)
1. Porządnie ubij 1 łyżkę stołową zmielonej kawy.
2. Po nalaniu kawy do filiżanki, powinna zajmować ona 1/3 szklanki.
3.  2/3 mleka na tyle ciepłego, by można było pić natychmiast, 
bez czDodajekania, aż ostygnie.
4. Nałóż mleczną piankę na powierzchnię napoju.
5. Podawaj w szklankach lub filiżankach o pojemności 160 ml.




Rozgrzewające napoje na jesień

Komentarze

  1. Zimą nie ma nic lepszego niż popołudnie z taką kawką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję za udział w mojej akcji.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty