Krem z dyni z prażonymi płatkami migdałowymi



Składniki, 4 porcje:
500g dyni 
1 łyżka masła , 0,5 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
szczypta imbiru w proszku
1/3 szklanki soku z pomarańczy
bulion jarzynowy lub woda
50 - 125 g serka Philadelphia
świeżo zmielony biały pieprz

do podania:
4 łyżki płatków migdałów

Przygotowanie:
Dynię umyć, usunąć pestki, obrać, pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło z oliwą, włożyć imbir i delikatnie podsmażyć przez około pół minuty. Włożyć dynię, szczyptę soli i smażyć mieszając przez około 3 minuty. Dodać imbir w proszku, wlać sok pomarańczowy i tyle wody lub bulionu aby przykryć dynię. Gotować do miękkości przez około pół godziny. Dodać serek i przelać do pojemnika blendera. Zmiksować na gładki krem. Po zmiksowaniu sprawdzić czy nie trzeba zupy doprawić solą. Podawać z płatkami migdałów zrumienionymi na suchej patelni i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.


Szybkie zupy!



Zdrowe Halloween

Komentarze

  1. Pysznie i jesiennie :) Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty