Francuski rogalik



Bonjour, 
zapraszam na śniadanie w stylu francuskim, czyli znany wszystkim rogalik,
kawa i dżemmmm...

Składniki, 14 - 16 rogalików:

• 2 łyżki + 1 łyżeczka suchych drożdży
• 70 ml (1/3 szklanki) wody o temperaturze pokojowej

• 568 g (4 szklanki) mąki pszennej do wypieków (np. tortowej)
• 50 g (1/4 szklanki) cukru
• 1 łyżka soli
• 250 ml (1 szklanka) mleka o temperaturze pokojowej
• 250 g niesolonego masła średnio schłodzonego
• 1 roztrzepane jajko


Wykonanie:
W kubeczku wymieszać drożdże z wodą, odstawić na 5 minut. W dużej misce umieścić mąkę, cukier, sól, mleko i drożdże, wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, później mieszać składniki ręką lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Kiedy ciasto zacznie formować się w kulę wyjąć je na posypaną mąką stolnicę, wyrabiać delikatnie przez 5 minut, rozpłaszczając ciasto

i zbierając boki do środka. Im mniej wyrabiania tym lepsze ciasto. Uformować kulę z ciasta, włożyć ją do miski wysmarowanej masłem, przykryć folią przeźroczystą i odstawić do wyrośnięcia na 
1 godzinę w temperaturze pokojowej. Wstawić do lodówki na kolejne 1/2 godziny.
Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt około 23 x 38 cm, 

gruby na 1 cm. Zostawić na 5 minut. Masło rozpłaszczyć i uformować 12 x 8 cm prostokąt, gruby
 na 1 cm (masło powinno mieć taką samą konsystencję jak ciasto). Masło ułożyć w dolnej części prostokąta (powinno zajmować 1/3 jego część), zawinąć górną 1/3 część prostokąta w stronę środka, 
a dolną 1/3 część z masłem zawinąć na górną 1/3 część (tak jak składa się list urzędowy). 
Docisnąć i zlepić brzegi. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto wzdłuż na prostokąt 3 razy dłuższy od wyjściowego, powinien mieć około 40 cm długości i być na 2 cm gruby. Ponownie złożyć jak list. Ułożyć na talerz i włożyć do lodówki bez przykrycia na 10 minut.
Ponownie rozwałkować ciasto wzdłuż na prostokąt 3 razy dłuższy jak wyjściowy. 
Ponownie złożyć na 3 części jak list. Schłodzić przez 10 minut. Jeszcze raz rozwałkować na 
prostokąt i złożyć jak list. Ciasto obsypać mąką, zawinąć dokładnie w folię i włożyć do lodówki 
na minimum 2 godziny, maksymalnie na 24.
Ciasto rozwałkować na długi, płaski prostokąt około 30 x 76 cm i cienki na 1/2 cm. Ostrym nożem przekroić ciasto w połowie, przyciąć równo boki. Ciasto pokroić na trójkąty, wysokie na około 15 cm od wierzchołka do podstawy trójkąta. Zwinąć w rogale rozpoczynając od podstawy trójkąta do końca wierzchołka. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia 

i posmarować masłem. Wyłożyć rogale zawiniętym wierzchołkiem pod spód rogala. 
Układać je na blasze w odstępach 5 cm, wyginać w kształt księżyca i delikatnie przyciskać końce
do podłoża. Posmarować jajkiem i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej 
na 2 godziny bez przykrycia.
20 minut przed pieczeniem nagrzać piekarnik do 220 stopni. Rogale ponownie posmarować jajkiem
i wstawić do środkowej części piekarnika, temperaturę obniżyć do 200 stopni. 
Rogale piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor. Studzić na metalowej kratce. 

Lub wersja łatwiejsza:
gotowe ciasto francuskie (--> lidl, ok 4zł)
Ciasto rozwałkować na długi, płaski prostokąt. Ostrym nożem przekroić ciasto w połowie, przyciąć równo boki. Ciasto pokroić na wysokie trójkąty. Zwinąć w rogale rozpoczynając od podstawy trójkąta do końca wierzchołka. Posmarować jajkiem i piec jak w opisie wyżej.

bon appétit 





Komentarze

Popularne posty