Wskazówki i porady dotyczące spożywania avocado




Avocado jest smacznym i pożywnym owocem tropikalnym. jego kremowa konsystencja i intensywny smak sprawiają,że jest wspaniałym dodatkiem do wielu dań i doskonale nadaję się zarówno do posmarowania kromki chleba, jak i do przygotowania kanapek czy sałatek.






Porady dotyczące spożywania: 
Kiedy owoc nadaję się do zjedzenia?

Owoce avocado należy spożywać kiedy są dojrzałe. Żeby sprawdzić, czy avocado jest dojrzałe, należy zamknąć owoc w dłoni i delikatnie ścisnąć. Jeśli wyczuwalna jest nieznacząca miękkość owocu, oznacza to, że nadaję się do spożycia.

Porady dotyczące przechowywania:
Jak przechowywać avocado?

Zielone należy przechowywać w tem. pokojowej do chwili, gdy dojrzeje. Aby przyspieszyć proces dojrzewania należy - owinąć avocado wraz z bananem lub jabłkiem w papier gazetowy i pozostawić na 2 dni.

Dojrzałe avocado należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż przez 3 dni, dzięki czemu avocado zachowa świeżość i będzie nadawać się do spożycia przez dłuższy okres czasu.

Wskazówka:
Jeśli nie zużyjesz całego napoczętego owocu, pokrop resztkę kilkoma kroplami soku z cytryny, zapobiegając ciemnieniu miąższu, a następnie owiń owoc w folię spożywczą i schowaj do lodówki. 

Jak obierać avocado znajdziesz tu.




Zielono mi, idzie wiosna

Komentarze

Popularne posty