Sernik po grecku

Dziś mam dla Was super nowość!
Sernik po grecku, ale w odróżnieniu od ryby ma on lekki związek z Grecją, ponieważ jego głównym składnikiem nie jest BIAŁY TŁUSTY SER, a jogurt grecki. Idealna zamiana, gdy mamy kierować się cytatem kudłatych chłopaków :
 Odkryliśmy, że jeśli do naszego dotychczasowego stylu gotowania wprowadzimy drobne zmiany, wciąż będziemy się cieszyć wspaniałymi smakami i jedzeniem, które uwielbiamy, a przy tym będziemy chudnąć. I tak się stało!.

Do przyrządzenia tego cuda potrzebować będziemy:
8 jaj
 1,5 szklanki cukru,
2 opakowania budyniu  śmietankowego, 
cukier waniliowy
3 opakowania po 400g jogurtu greckiego, 
olej, 3/4 szklanki
herbatniki, 2-3 opakowania

A więc do pracy! 
Białka ubić dodając pod koniec szklankę cukru. 
Utrzeć żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. 
Obie masy delikatnie połączyć.
 Zmiksować jogurt i również delikatnie dodać do masy jajecznej.
 Stopniowo wlewamy olej. Na koniec dosypujemy budynie.
 Dużą blachę(25 x 37) wyściełamy papierem i wykładamy herbatnikami- na to wylewamy masę,,serową" . 
Piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.Sernik zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

Życzę miłego popołudnia z kawałkiem serniczka i książką Kudłaci Kucharze na diecie
























Gotuj i chudnij jak Kudłaci Kucharze!

Komentarze

Popularne posty