Milky way - mój domowy przepis

Cześć słodziaki, smaków dzieciństwa ciąg dalszy :)
mamy wczesny sobotni wieczór, więc pora...zrobić... To co Każdy zna i uwielbia!!!
BATONIKI milky way!
 ZAŁĄCZMY HIT NA SOBOTĘ I DO DZIEŁA! :)

Potrzebować będziemy
1 białko
1/3 szklanki wody
1/3 szklanki miodu
1 szklanka cukru
szczypta soli
30 g gorzkiej czekolady + 60 g obtaczania
1/6 szklanki mleka w proszku











Następnie
Miód, cukier i wodę umieszczamy w garnuszku, najlepiej z grubym dnem lub teflonowym i podgrzewamy, mieszając do rozpuszczenia cukru. Masa powinna mieć  karmelowy kolor i bąbelkowała sobie przez jakieś 5 minut.
Kiedy masa się podgrzewa, ubijamy białko na sztywną pianę, a czekoladę (30 g) podgrzewamy do rozpuszczenia w kąpieli wodnej.
Gorący miód wlewamy cienkim strumieniem do białka, miksując na wysokich obrotach. Miksujemy do czasu wyraźnego zgęstnienia naszego nugatu. Dodajemy czekoladę i przesiane mleko, oraz sól. Miksujemy do połączenia. Wylewamy do foremki wyłożonej pergaminem i odstawiamy do zastygnięcia. Następnie kroić nożem maczanym w gorącej wodzie na prostokąty.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli. Obtaczamy batoniki i czekamy do zastygnięcia.
Smacznego :)
Smaki dzieciństwa




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty