LE PHARE - BUDYŃ ZAPIEKANY Z OWOCAMI

Miałam ochotę na budyń, jednak inaczej, stąd dziś gościnnie u mnie prosto rodem z północno-zachodniej Francji 
Le phare, co dosłownie oznacza ''latarnia''. Deser lekki, pyszny, jednym słowem Doskonały na na piątkowe popołudnie...
POLECAM!!!

½ litra mleka, najlepiej pełnotłustego
60 g mąki pszennej
60 g drobnego cukru
2 jajka
około 20 suszonych śliwek + kilka do dekoracji
cukier puder, do posypania deseru
2 banany 
Suszone śliwki zalewamy gorąca wodą, odstawiamy, gdy zmiękną, odlewamy wodę. Banany obieramy ze skórki 
i miksujemy w blenderze na gładką masę. Mleko, mąkę, cukier i jajka miksujemy razem przez kilka minut 
– aż powstanie lekka piana  (masa będzie rzadka – tak ma być :) ) 

Na dno każdej z kokilek wkładamy 2 – 3 namoczone uprzednio śliwki, zalewamy masą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st C. przez ok. 40 min – masa nieco urośnie, zetnie się, a z wierzchu przy rumieni.
Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy na ciepło :)
Smacznego!





Słodkie Walentynki 2014

Komentarze

Popularne posty