Pora na pora, czyli..

...szybka i prosta tarta z porami i smażonym boczkiem.

Cisto na tarte:
250 g mąki pszennej
50 g cukru
125 g zimnego pokrojonego w kostkę masła
(pędzikiem zagniatamy składniki i do lodówki hop bęc. Po ok godzince wyjąć i rozwałkować.
Przełożyć do formy, zostawiając 1 cm brzeg)

Nadzienie:
1 duży por
150 g wędzonego boczku
(ciachamy, wrzucamy na rozgrzaną patelkę i smażymy ok 10 minut)

Masa serowa:
50 g startego sera
250 ml śmietanki 30%
2 jaja
sól, pieprz
(składniki do miseczki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku)

Ciasto piec ok 20-30 minut aż się zarumieni (wstydzioch) Następnie po wystudzeniu wyłożyć nadzienie (zapiec 10 minut) polać masą serową i zapiekać jeszcze 10-15 minut, aż masa osiągnie stałą konsystencję oraz złoty kolor.

Smacznego ;) 

Komentarze

Popularne posty