Banoffee

Przygotuj:  

Na ciasto:
250 g mąki
50 g cukru
125 g masła pokrojonego w kostkę

Na nadzienie:
125 g cukru
250 ml śmietanki 30%
4 małe banany, pokrojone w plasterki
wyciśnięty sok z cytryny
300 ml śmietanki 30%

Do dekoracji:
płatki białej czekolady

Składniki na ciastko zagnieć i wstaw do lodówki na ok 30 min.
Po tym czasie wyłóż formę na tarę ciastem zostawiając 2-3 cm krawędzie, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 20-30 minut.
W tym czasie przygotuj karmel z cukru, dodaj śmietankę, doprowadź do wrzenia i gotuj aż zgęstnieje. Ostudź masę, a następnie banany zanurz w soku  z cytryny, bądź ananasa odsącz i ułóż na cieście. Polej karmelem z śmietanką i wstaw do lodówki by zastygło.
Przed podaniem posmaruj ciasto warstwą bitej śmietany i posyp startą na grubych oczkach czekoladą.
Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty