Tarta z jabłkami



SKŁADNIKI:                                     

na ciasto:
150g masła
200g mąki
100g cukru brązowego
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżka zimnej wody

Składniki nadzienia:
4 jabłka
3 łyżki masła
4 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu
1 opakowanie cukru waniliowego

Wykonanie: 
Składniki na ciasto zagnieć, uformuj z nich kulę i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. W tym czasie rozpuść w garnuszku na małym ogniu masło i dodaj do niego cukier brązowy, waniliowy oraz cynamon. Cały czas mieszaj, a gdy zgęstnieje zestaw z ognia. Ciasto wyjmuj z lodówki, rozwałkuj na grubość ok. 1 cm i wyłóż do posmarowanej masłem i posypanej bułka tartą formy na tartę. Piecz około 10-12 minut w tem. 200 stopni.
Jabłka obierz ze skórki i ogryzków, pokrój na cienkie plasterki.
Wyjmij ciepłe ciasto z pieca i poukładaj na nim plasterki jabłka. Całość polej równomiernie karmelem i wstaw na 25-30 minut, aż ciasto się zarumieni.
Polecam na jesienne wieczory z gałką waniliowych lodów polanych sosem czekoladowym i gorącą czekoladą :)


Komentarze

Popularne posty