Cukinia na talerzu

Składniki:
1 kg cukinii najlepiej większych
2 jajka
1-1,5 szklanki mąki
dowolne świeże zioła bazylia, koperek, oregano co kto ma :)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
5 łyżek oleju rzepakowego


Przygotowanie:
Cukinie trzemy na tarce, jeśli paznokciem bez problemu możecie przebić skórę, to nie trzeba jej obierać. Nawet lepiej wyglądają, bo mają ładne paseczki. Startą cukinię trzeba dość mocno odsączyć na sicie, bo po dodaniu reszty składników ciasto będzie się robić coraz bardziej płynne.
Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Do miski wkładamy odsączoną cukinię, posiekane zioła, cebulę, czosnek, wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i bardziej gęste niż naleśnikowe.

Na patelnie wlewamy odrobinę tłuszczu (można smażyć bez) i smażymy na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor.

Surowe ciasto nie nadaje się, aby włożyć je do lodówki i usmażyć później, ponieważ starta cukinia zrobi się bardzo płynna.












Podajemy z jogurtem naturalnym, sosem tzatziki lub pomidorowym.


























Polecam ;)

Komentarze

Popularne posty