4M



4M czyli wszystko to co potrzeba do stworzenia idealnego espresso
Miscela (rodzaj kawy)
Macinazione (młynek do kawy)
Macchina (ekspres do kawy)
Mano (umiejętności baristy)

Idealne espresso powstanie, gdy połączysz wszystkie wyżej wymienione czynniki. Jednak zrobienie niepowtarzalnej kawy zajmuje sporo czasu, wiele "godzin" ćwiczeń i prób. Aby twoje espresso było wyjątkowe i miało aksamitną, orzechową "crema" ( jedwabista pianka, będąca znakiem dobrego espresso)
musisz poznać i nauczyć się pewnych sekretów.

1M  - Miscela
Jeżeli lubisz ciemną, aromatyczną kawę wybierz Robustę, jest ona jednak droższa i mniej dostępna w Polskich sklepach. Arabica jest gatunkiem lżejszym, częściej dostępnym i wybieranym przez klientów.
Jednak by znaleźć idealną, tą która będzie twoją ulubioną musisz wiele szukać, próbować i łączyć. Najlepszym sposobem jest kupowanie kawy w ziarnach i mielenie ich w domu. Dzięki temu kawa będzie dłużej świeża i aromatyczna. Pamiętaj by nie trzymać kawy w chłodnym miejscu, powoduje to, że traci swój aromat i smak.

2M - Macinazione
Mielenie kawy może odbywać się w młynkach elektrycznych, bądź ręcznych, tradycyjnych lub żarowych.
Im lepiej zmielona kawa tym lepsze espresso otrzymasz, jednak mieląc samodzielnie musisz wiedzieć jaka będzie odpowiednia do Twojego ekspresu.

Ciśnieniowy: bardzo drobna
Filtr: drobna
Dzbanek: średnio drobna
Kawa po turecku: puder

Od stopnia rozdrobnienia zależy, jak szybko uwalnia się aromat. Zbyt grubo zmielone ziarna dają wodnistą kawę, natomiast zbyt drobne, że kawa jest przepalona i gorzka.

Przystępując do zakupu poproś obsługę sklepu o pomoc przy lepszym wyborze.

3M - Macchina

Ekspresy elektryczne to najczęściej obecnie wybierane urządzenia do parzenia kawy. Im większe ciśnienie wytwarza, tym lepszy rezultat uzyskasz. Obecnie dostępne są ekspresy 9-17 barów. Jednak musisz liczyć się z tym, że im większe ciśnienie wytwarza tym droższy będzie.
Pamiętaj by przystępując do parzenia pracować na czystym urządzeniu z wymienioną wodą w filtrze. 

4M - Mano
"Mano" to włoskie słowo oznaczające rękę. Jednak przy przygotowaniu kawy odwołuję się do umiejętności jej parzenia i podania. Posiadanie najlepszego ekspresu nie da w pełni sukcesu, potrzeba też twojej praktyki. Wystarczy trochę cierpliwości i czasu by uzyskać idealne espresso pokryte wspaniałą pianką.



Komentarze

Popularne posty