Poulet crémeux - Czyli Penne z kurczakiem i sosem śmiatenkowym

Dziś zapraszam Was do kuchni francuskiej. 
Będziemy potrzebować do przygotowania aksamitnego kurczaka w sosie śmietanowym dla 3-4 osób:

Składniki:                                                                             
                                                                                                

opakowanie ulubionego makaronu
400 g piersi z kurczaka
300 g pieczarek
500 ml gęstej śmietany
100 g serka mascarpone
przyprawy (sól, pieprz, pietruszka, bazylia)
Brokuł ( dla chętnych)


Przygotowanie:
Pierś umyć osuszyć i pokroić w grubą kostkę.
Pieczarki umyć osuszyć, obrać i pokroić w paseczki (ok. 0,5 cm)  wrzucić na gorący tłuszcz i podsmażyć na złoty kolor, następnie dodać kurczaka z przyprawami. Smażyć kolejne kilka minut na małym ogniu do czasu aż mięso będzie usmażone. W między czasie do rondelka wlać śmietanę i dodać serek, wymieszać i dodać na patelnie. Dusić ok 10 minut.

Dla osób, które wybrały wersje z brokułami:
Brokułu ugotować w lekko osolonej wodzie i ostudzić. Poulet crémeux przygotować według przepisu dodając na koniec brokuły.
Makaron* ugotować według przepisu na opakowaniu, bądź według własnego uznania.

Tak przygotowany makaron odcedzić i podzielić na porcję dodać sos i brokuły.


*Dodam jednak małą radę ode mnie, żeby makaron nie sklejał się po ugotowaniu dodaj do osolonej wody łyżkę oliwy 
z oliwek, albo odrobinę masła by makaron miał niepowtarzalny smak i nie sklejał się.





Komentarze

Popularne posty