Mała encyklopedia ziół


bazylia- ma miły korzenny zapach. Podstawowy składnik pesto, dodawana do makaronów, pomidorów, serów, zup i mięs.

Estragon- jedna z najpopularniejszych na świecie przypraw ziołowych, znana również jako "chińska pietruszka". Ważny składnik w potrawach z curry, a także w większości potraw azjatyckich, hinduskich i meksykańskich.

Koperek- podobny w smaku do kminku i anyżu. Doskonały do ziemniaków, łososia, masła ziołowego i ogórków.

Melisa- dodawana do  sałatek, używana do parzenia naparów. 
Znakomita do białego sosu, ryb i kurczaka

Mięta- doskonała do sosu jogurtowego, napojów, sałatek twarożku czosnkowego. 
Znakomity smak ułatwia trawienie, a intensywny zapach pobudza zmysły.

Oregano- zasadnicza przyprawa do pizzy. Dodaje doskonałego smaku potrawą 
z pomidorami i serem.

Pietruszka- aby wzmocnić jej działanie, należy użyć jej w dużej ilości. 
Dodajemy pod koniec gotowania zup, sosów, dań z jaj i sałatek.

Rucola- doskonała do pesto, sałatki z jajek, żółtego sera i rucoli z odrobiną majonezu, stworzy doskonałe połączenie.

Rozmaryn- ułatwia trawienie tłuszczu, dlatego dodawany jest do pieczonej baraniny, wieprzowiny, kotletów i kiełbasy. Polecam jako dodatek zapachowy przy pieczeniu chleba.

Szałwia- dodatek do sera, dipów i twarogu. Liście dodać możemy do zupy cebulowej, duszonych pomidorów, omletów i chleba. Marynowany w szałwii kurczak na grila zachwyci każdego.

Tymianek- dodatek do mięs, drobiu, dziczyzny. Garść tymianku można zawsze dodać do sałatek, zup, ryb i marynat.

Szczypiorek- doskonały do ryb, ziemniaków, sałatek i zimnych sosów. 
Konieczny do śledzia.

Komentarze

Popularne posty