Tort zimowo/świąteczny




                                                                           

     Składniki ciasto:  (wymieszać)
     Etap I

  • 250 g posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

                                   
       Składniki: (wymieszać) 
       Etap II                         
  •   8 żółtek 
  • 0,5 szklanki cukru
  •  sok z cytryny

Z ośmiu białek ubić pianę i połączyć delikatnie z wcześniej przygotowanymi składnikami (etap I, etap II)
Piec w tem.180 stopni ok godzinę.



Krem: (ucieramy)
  • kostka masła
  • 1 mały słoik Nutelli
  • 1 łyżka rumu
Upieczone cisto:
  • Dzielimy na jeden/dwa krążki w zależności od wysokości ciasta.
  • Spód nasączamy sokiem z mandarynek (w puszce)
  • Pokrywamy 1/2 kremu 
  • Układamy mandarynki (z puszki)
  • Przykrywamy wierzchnią częścią
  • Pokrywamy resztą kremu
  • ozdabiamy według uznania i pomysłu

Komentarze

Popularne posty