Sernik na zimno z trzema rodzajami czekolady



Składniki: 
ok. 10 herbatników 
100g gorzkiej czekolady + trochę do dekoracji 
• 100g mlecznej czekolady + trochę do dekoracji 
100g białej czekolady + trochę do dekoracji 
500g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego 
300g słodkiej śmietany 30- 36% 
3 łyżeczki żelatyny 
½ szklanki cukru (= 100g cukru) 
2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania: 
Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. 
1. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody.
2. Czekolady rozpuścić pojedynczo w kąpieli wodnej. 
3. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści, 
a następnie wymieszać z utartym twarogiem. (Aby zapobiec powstaniu grudek, najlepiej dodać dwie łyżki masy serowej do rozpuszczonej żelatyny i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy i dokładnie wymieszać).
4.Śmietanę ubić na sztywno. 
5.Twaróg podzielić na 3 części. Do każdej dodać po jednej czekoladzie i wymieszać. Dodać po 1/3 śmietany i delikatnie wymieszać. 
6. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do formy najpierw masę z gorzką czekoladą, kolejno z mleczną i na koniec z białą. Na górę ułożyć herbatniki. 
7. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie wyciągnąć z formy, odwracając do góry nogami. Ściągnąć papier i polać rozpuszczonymi w kąpieli wodnej czekoladami. Smacznego .

Komentarze

Popularne posty