Karpatka po francusku, czyli sweet sin




Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego

mus:
0,5 kg jabłek
paczka rodzynek
łyżka masła
łyżka wody
łyżeczka cynamonu
cukier waniliowy

wykonanie:
jabłka obrać ze skóry, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z łyżką masła. podpróżyć dodać resztę składników i ducić ok 3 minut. Zestawić z ognia i ostudzić.

budyń:
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka mąki krupczatki
250 ml mleka
2 łyżki cukru
0,5 paczki masła

wykonanie:
składniki połączyć i zagotować ciągle mieszając. zdjąć z ognia i ostudzić. dodać 0,5 paczki masła i zmiksować

Ciasto francuskie pokroić w kwadraty (11/11cm)
ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 15 minut.
Następnie ostudzić i udekorować budyniem i musem.

Komentarze

Popularne posty