Dziecinnie proste naleśniki




Składniki ( porcja dla dwojga)

2 duże jaja
125 ml mleka
25 g cukru
100 g mąki pszennej
masło
cukier puder


Wykonanie
Jaja wymieszać z mlekiem, mąką i cukrem, tak by nie powstały grudki. Dodać  szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wlewać na patelnie. Ciasta nie powinno być jednak dużo. Naleśniki powinny być cienkie i lekko rumiane. To nie prawda, że pierwszy jest do kosza. Odpowiednia długość smażenia z jednej strony to ok. 1 minuty. Kiedy ciasto odchodzi od powierzchni patelni, możemy przekręcić naleśnik na drugą stronę. Nigdy nie  przekręcamy naleśnika kilka razy. Wystarczy podpiec z obu stron, by był gotowy.


Podstawowym i najprostszym wypełnieniem jest serek, bądź dżem.
Serek można lekko wyrobić widelcem, dodając odrobinę cynamonu, cukier waniliowy i łyżeczkę śmietany (18%) Dzięki temu serek będzie lekki i puszysty, a naleśniki smaczne i delikatne


Komentarze

Popularne posty