Tarta z Malinami

Pyszne i łatwe ciasto na letni piknik, spotkanie z rodziną czy na jesienną chandrę.

składniki (3-4 osoby)
35 dag mąki
szczypta soli
15 dag cukru pudru
20 dag masła
2  łyżki gęstej śmietany (22%)

masa:
100 ml kremówki (36%)
2 żółtka
30 dag malin
łyżka miodu
łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
mąkę przesiana przez sito z solą posiekać z masłem, dodać cukier puder i śmietanę, zarobić nożem. Zawinąć w folię, schłodzić  w lodówce godzinę. Podzielić na dwie części, z czego jedna będzie na kruszonkę. Wyłożyć formę na blachę do pieczenia tart, lekko przygnieść.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok 10 minut. Przestudzić nie wyłączając piekarnika.
Kremówkę ubić na sztywno dodać żółtka, miód i mąkę ziemniaczaną. Masę wyłożyć na podpieczony spód, następnie ułożyć owoce. Całość posypać kruszonką, przygotowaną z drugiej połowy ciasta. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok 30 minut.


Komentarze

Popularne posty