omlet z pomidorami


Chwila zapomnienia oderwanie od zapomnienia...
dziś zabiorę was do pięknego polskiego miasta jakim jest Kraków. 
Właśnie w tym oto mieście zrobiłam swój pierwszy omlet. Przepis nie do końca wiem skąd miałam, jednak dziś podam wam ten klasyczny przepis na omlet 
z pomidorami.
Moi znajomi mają piękny dom i ogród w okolicach Krakowa (ok 12km), więc wszystkie składniki są naturalnego pochodzenia.

omlet  z pomidorami: (dla 2-óch osób)

omlet:
2 żółtka
2 białka
2 łyżki mąki
sól/pieprz

smażone pomidory:

2-3 pomidory w  zależności od wielkości
sól/pieprz
oregano
świeża bazylia do dekoracji

wykonanie smażonych pomidorów:
pomidory sparzyć i obrać
pomidory ułożyć na pokrywce posypać solą pieprzem i oregano.
szybkim ruchem wrzucić pomidory tym samym przykrywając patelnie. lekko podpróżyć do momentu aż pomidor będzie lekkiej konsystencji ale w kawałkach.
Dla lubiących pikanterie można dodać papryczki chilli w proszku lub świeże.
tak uduszone pomidory pozostawiamy na patelni.
można zdjąć przykrywkę by odparowały.

wykonanie omleta:
Na sztywną pianę ubijamy ze szczypta soli dobrze oddzielone białka.
Dodajemy powoli żółtka by pianka nie opadła. Następnie mąkę i lekko mieszamy łyżką, mikser spowodowałby upadek piany, a ostatecznie omlet byłby plaski i mało puszysty.
Na rozgrzaną patelnie z łyżka oleju rozprowadzamy ciasto. Można rozprowadzić je łyżką wazową. Następnie po upływie ok. 2 minut kiedy omlet jest zarumieniony od spodu przekręcamy energicznie ale z wyczuciem omlet na druga stronę i pieczemy ok 2-3 minut do zarumienienia.

podanie:
upieczony omlet wykładamy na talerz i pokrywamy sosem pomidorowym i ozdabiamy świeżą bazylia


Komentarze

Popularne posty