Mały barista...

Do przyrządzenia idealnej kawy, potrzebujemy kilka prostych narzędzi jak również prostych rad.

By zrobić idealne Espresso z lekką kremową  pianką na powierzchni potrzebujemy:

  1. Do parzenia używaj zawsze świeżej wody i dbaj o czystość zbiornika z nią
  2. Po włączeniu urządzenia, należy odczekać ok 10-15 minut, by woda w zbiorniku się nagrzała, dzięki temu nasze espresso będzie miało intensywny smak i aromat. 
  3. Filiżanki i filtry muszą być podgrzane, dlatego przed przystąpieniem do parzenia kawy należy je sparzyć gorącą wodą z kranu lub ekspresu.
  4. Tak oto przygotowany ekspres jest gotowy do parzenia kawy. Odmierzamy więc odpowiednią ilość kawy, można ją ubić ubijakiem, jeśli jest on dostępny w urządzeniu, usuwamy nadmiar i przystępujemy do parzenia, które nie powinno trwać dłużej niż 30s. 


* Pamiętajmy, że w celu uzyskania najlepszych wyników, należy stosować kawę najwyższej jakości, odpowiednio paloną i odpowiednio zmieloną.
Ja osobiście polecam kawę:
Lavazza lub Tchibo

Komentarze

Popularne posty